Vill du börja skjuta CAS?
Ta då kontakt med vår utbildare
Krister V på
0703-432 138
eller via mail

NÄSTA KURS!
Skepplanda CAS-sektion erbjudet ytterligare ett tillfälle att lära sig Cowboy Action Shooting, CAS.

Kursen är på 30 timmar teori och praktik fördelat på tre dagar (troligen söndagar).

Allt teorimateriel och provavgiften för RO1 ingår. Teoridelen hålls på Bounce Creek Ranch och praktikdelen på Skepplanda SF´s skjutbana.

Tredje träffen kommer förutom RO1 provet skrivas en informell "tävling" att avhållas. För att vara godkänd skall den klaras av utan diskning.

Beräknad amunitionsåtgång:
300 revolver
300 gevär och
100 hagel till hela kursen.

Kaffe och lunch ingår i kursavgiften.

Intresserad? frågor och anmälningar till Krister "Vaquero Chris" Vauhkonen på mail cas@skepplandaskytte.se eller mobil 070-3432 138

Endast 6st. deltagare/kurs. Kursavgiften är 1800:-

En hälsning från Krister efter avslutad RO1 2010.
Klicka här!


Cowboy Action Shooting CAS, är en skyttegren som kommer starkt här i Sverige.
Det är en trevlig skytteform där alla kan tävla tillsammans både unga och gamla, nybörjare och mer erfarna skyttar.


Posse 1 Purgatory 2009 i Edsvalla

På en tävling går man i en grupp kallad posse (på sv. uppbåd eller tillfällig polisstyrka, webmast. anm.) som kan bestå av 15-20 skyttar. Beroende på hur erfaren man är får man arbetsuppgifter som hyllsplockare, spotter, protokollförare mm.
Det finns en rangeofficer som ansvarar för possen på stagen och sköter timern som registrerar tiden. Uppgifterna roterar mellan skyttarna och alla hjälps åt så alla kan skjuta när det är deras tur. Vanligtvis skjuter man 4-6 stager på en dag och på en större tävling kan det vara upp mot 12 stager som skall skjutas. Man skjuter oftast med fyra vapen på en stage. Två singelaction revolvrar, hagelgevär och kulgevär. Det finns klasser både för svartkrut och vanligt röksvagt krut.

En stage är uppbyggd av kulisser i varierande form. Samt plåtmål, "plingmål" som skall bekämpas eller i vissa fall fällas i en i förväg bestämd ordnig med de olika vapnen. I stagebeskrivningen framgår det hur man skall förfara på stagen, hur många skott som skall skjutas och varifrån. Det är bara träff eller bom som räknas, men det är tiden som avgör vem som är bäst.

En av de unika sakerna med Cowboy Action Shooting är kostymeringen. Hur mycket man är villig att satsa är olika. Reglerna föreskriver ett minimum och det varierar beroende på vilken kategori man skjuter i. Man väljer också som cowboy actionskytt ett alias som man tycker passar att tävlar under. Ditt alias skall vara ledigt och det blir unikt för dig när du registrerat det. D.v.s det finns bara en Vaquero Chris och det är "jag".


Exempel på vapen som efter hand kommer att behövas i garderoben.

Som nybörjare behöver du inte den kompletta garderoben. Du behöver ett par revolvrar, slaglås eller patronladdade, hölster, och ett patronbälte för hagel. En gammal hagelbössa t.ex. sida sida, eller en winchester 97 pump eller för den delen en bygel 87:a. Samt ett kulgevär i någon revolverkaliber (38 spl. 44-40 eller liknande). Vanligtvis en bygelrepeter konstruerad av Winchester eller Marlin. Men vill du så går det även bra med en Colt Lightning pump. Naturligtvis får du skjuta med replicavapen från t.ex. Uberti.


Exempel på olika revolvrar som är godkända.

Efter det är det bara att dra på sig bootsen och sätta på sig cowboyhatten, en rutig flanellskjorta har man väl redan precis som skyddsglasögon och någon form av hörselskydd. Sen är man färdig att göra sin debut.
Man lär sig vart efter vad man behöver skaffa för grejer som underlättar som t.ex. en guncart (vagn) att dra med sig vapen och ammunition i, eller laddblock för ammo mm. Det blir lätt ganska mycket om man vill ha med sig som något att dricka, en chokladbit, kamera och glöm inte regnrocken!

THE SPIRIT OF THE GAME
Under det att CAS har utvecklats, har våra medlemmar utvecklat och tagit till sig en anda i sitt deltagande som vi kallar "The Spirit of the Game". När du tävlar med "The Spirit of the Game" betyder det att du till fullo är delaktig i det tävlingen går ut på. Du försöker efter bästa förmåga klä dig, använda en tidstypisk utrustning och respektera de traditionerna som fanns i "the old west". Du söker inte fördelar genom att vrida och vända på det som står i stagebeskrivningen eller regelboken. Somliga skulle helt enkelt kalla "Spirit of the Game" för god sportslighet.


Stagegenomgång på stage 1 Purgatory 2009

 

Så finns det en liten cowboy/ cowgirl i dig med?
I så fall, välkommen i gänget!

Mer iformation hittar du på
www.swsf.se och www.sassnet.com